Behandeling

Behandeling

 Voor wie?

Heeft u last van psychische problemen, zoals angsten, paniekaanvallen,  somberheid, veel piekeren of traumatische herinneringen? Of heeft u psychische problemen door een lichamelijke aandoening of de behandeling daarvan? Dan kunt u op verwijzing van de huisarts een afspraak met mij maken. Ik behandel in mijn praktijk volwassenen (vanaf 18 jaar) en ouderen die te maken hebben met lichte tot matig ernstige psychische klachten (basis GGZ). 

In deze praktijk worden geen relatieproblemen, aanpassingsstoornissen, verslavingen, psychotische stoornissen en dissociatieve stoornissen behandeld. Ook bij ernstige suïcidaliteit en crisisgevoeligheid  zult u doorverwezen worden naar een andere praktijk. Voor  klachten die te zwaar of te complex zijn voor de GB GGZ kunt u het beste behandeld worden bij een praktijk die gespecialiseerde GGZ (S-GGZ) biedt. 

Hoe verloopt een behandeling?

Het gaat om zorg waarbij u eens in de twee weken een afspraak heeft. Tijdens het eerste gesprek gaan we samen na wat uw aanmeldingsprobleem inhoudt en aan welke klachten u wilt werken en of u dat samen met mij wilt doen of liever naar een andere praktijk gaat. Voorafgaand aan het eerste gesprek vult u via het elektronische patiëntenportaal één of meer vragenlijsten in. Dit doet u ook aan het eind van de behandeling of tussentijds, om te beoordelen of uw klachten verminderen. 

In het tweede gesprek bespreken we het behandelplan en starten we de behandeling. Meestal zullen uw klachten door middel van cognitieve gedragstherapie worden behandeld. In grote lijnen houdt dit in dat we kijken welke gedachten en gedrag u hinderen en wat u kunt veranderen, zodat de klachten verminderen. Als het gaat om schokkende herinneringen, kunnen we gebruik maken van EMDR. Dit is altijd in overleg met u. Tussen de afspraken in maakt u opdrachten. Als u dat wilt, kan dat ook via een programma op internet (e-health). De gesprekken zijn bedoeld om u inzichten te geven en samen te oefenen met opdrachten. De eigenlijke verandering doet u zelf tussen de gesprekken door. Het huiswerk helpt daarbij. Zo leert u vanaf het begin hoe u de problemen zelf kunt aanpakken. Aan het begin van de behandeling krijgt u een boekje waarin u kunt bijhouden wat u leert en wat u wilt bespreken. Na de behandeling is dit een naslagwerk, zodat u bij een mogelijke terugval kunt nalezen wat u zelf kunt doen om terug te komen in het goede spoor. 

Tijdens de behandeling kan het wenselijk zijn uw naasten te betrekken, bijvoorbeeld als zij uitleg nodig hebben over uw klachten of wanneer het helpt als zij iets vertellen over hoe het thuis met u gaat. Dat gebeurt altijd in overleg met u en u kunt uw naasten zelf uitnodigen om bij het behandelgesprek te zijn. Ook overleg met andere behandelaren kan nuttig zijn. In dat geval geeft  u toestemming voor het uitwisselen van informatie over uw behandeling. Ik werk bijvoorbeeld samen met een aantal andere psychologen in de regio. Overleg met uw verwijzer (de huisarts of POH GGZ) kan ook plaatsvinden. Ook daarover wordt u geïnformeerd.


Praktische informatie

Voor het maken van een afspraak kunt u een mail sturen naar anneke@psycholoogschoen.nl of bellen naar 06 20070344. Als er een wachtlijst is, zal ik contact met u opnemen voor het maken van een afspraak.

Een consult duurt meestal 45 minuten. Naarmate de behandeling vordert, is het mogelijk dat we afspreken dat we de gesprekken minder vaak of minder lang (30 minuten) plannen. Een eerste gesprek kan een uur duren, als dat nodig is om te kunnen bepalen of u in de basis GGZ kunt worden behandeld. 



Share by: